LCHF – liv och läxor

Numera ett arkiv.

”Så tar hjärtläkarna hand om sin hälsa”

Expressen hör inte till min vanliga läsning. Särskilt inte efter denna valrörelse.  (Jonas Gardell skriver insiktsfullt om hur media och då främst Expressen bedrivit en nedsmutsningskampanj mot Mona Sahlin: http://www.expressen.se/kultur/1.2134636/en-kvinna-hatad-av-harskna-man).

Idag föll jag inte för krigsrubriken ”Mona vägrar erkänna Reinfeldts nya siffror” utan det som fick mig att frångå min princip att hålla mig borta från Expressen, var denna rubrik (som slogs upp stort på löpet också) ”Experternas 19 bästa tips mot hjärtsjukdomarna”. Helt inställd på  att det naturligtvis skulle vara konventionella margarin-fruktochgrönt-olivolja-experter, ville jag ändå läsa om det hade hänt något med Beceldyrkarna eller om reklamen skulle vara lika oförblommerad som den är bland t.ex. finska läkare och ”experter” var de än tillåts uttala sig.

Förvånadne nog säger två av fyra läkare att de inte undviker fett (visserligen står inget om vilket fett de inte undviker… men dock!)

Ordföranden i Svenska Cardiologföreningen; Lena Jonasson anser : ”Sötade produkter går bort, men jag är inte snål med fett. Maten ska helst vara lokalt odlad och av god kvalitet. Jag tar gärna ett glas vin i bland.”

Professor Joep Perk ”Äter hemodlat” och odlar bönor, squasch, gurka, kryddor och tomater tillsammans med sin fru. De äter mycket italienskt ochunnar sig gäran ett glas vin och en chokladbit. De bakar sitt eget bröd med solrosfrön, linfrön och valnötter.Han undviker inte fett och säger ”Fördelen med fett är att du blir mätt och står dig”.

Professor Eva Swahn säger att ” Bästa hälsotipset är att sluta röka” hon ”kör med mycket grönsaker och frukt” och pläderar för allmän måttfullhet både med sött och fett. Hon framhåller att ”En god köttbit och lite rött vin är en utmärkt middag”.

Den fjärde professorn är chefredaktör för tidskriften Svensk Cardiologi ochhan är den enda specialisten som säger att han undviker smör och skär bort allt synligt fett på köttet. Han tar en nubbe olivolja till frukost och äter mycket fisk. Han liksom Eva Swahn hoppar aldrig över måltider  och han koncentrerar sina viktråd. ”Vill man hålla vikten är det bättre att minska något på portionerna än att skippa lunchen. Tänk dig att du tar två potatisar istället för tre. Det blir 365 potatisar färre varje år”. Han dricker ett glas rödvin varje dag.

Alla framhåller i olika verisoner vikten av lustfylld motion, kultur, livsglädje och sociala kontakter.

Det var en positivt vinklad samling med råd, till friska människor. Det jag grubblar över är att den som håller i hjärtspecialisternas facktidning är den som tydligast sitter fast i det gamla fettskrämda paradigmet. Jag fastnar också i tankar kring att dessa friska läkare med makt, kanske tror på fullt allvar att deras livsmaximer räcker som kryckor för oss metabolt havererade typer med högt blodtryck, övervikt, lite diffusa symptom ”från hjärtat” eller på annat sätt inne i den apparat som älskar piller och moralkakor och att säga till oss som hunnit bli sjuka att ”lite måste man få unna sig”.

Hursomhaver skulle en bättre rubrik på artikeln och löpet ha varit ”TVÅ AV FYRA HJÄRTSPECIALISTER ÄR INTE RÄDDA FÖR FETT” med kanske citatet från Joep Perk som dårrad.

Annonser

Written by mollalena

2010/09/17 den 10:45

Publicerat i Uncategorized

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej Mollalena. Tack för dina fina kommentarer, hade skrivit ett långt svar igår, men lyckades radera det..
  Intressant det här med att ni inte gillade sukrinkakorna, det har blivit samma för mig, har svårt för den söta smaken numer.

  Det känns verkligen kul att jag har fått sån snurr på det här med bloggen och att Expressen gjorde en stor grej av min hälsovinst i Fibromyalgin.
  Jag hade sagt så mycket mer till reportern, men de hade väl inte plats för det. Men jag fick ju en hel del plats ändå, med löp, förstasida och mittuppslag 😉

  Tycker det är viktigt att upplysa om att LCHF inte bara är bra mot diabetes, övervikt och hjärtproblem, Fibromyalgi är ju en stor folksjukdom också.
  Hade en god vän på lunch igår, hon har Fibro sen många år. Jag har försökt förespråka LCHF ända sen jag började, men det har varit svår för henne att skippa potatisar och bröd.
  Men nu skulle hon hem och börja äta glutenfritt iallafall. Hoppas hon blir bättre, då har jag lyckats lite med min mission.
  Ha det bra, kul att veta att du är med mig på bloggen och på resan till Turkiet.
  Kram Birgitta

 2. Helt OT på denna bloggning… Jag vill bara säga (skriva) att jag läst din kommentar på http://www.kostdoktorn.se/ulrika-davidssons-lchf-julbord-i-tv4#comment-182255 och det är så jäkla skönt med folk som kan skriva mer än två genomtänkta, välformulerade och korrekta meningar i rad… Skada att du inte bloggar aktivt längre, eller bara för tillfället?…

  fetsmart

  2010/12/11 at 12:36

 3. Tack för uppmuntran ”fetsmart”, den kanske jag behövde mer än jag visste…

  Så för fäfot som denna blogg nu legat hela hösten, lär det bli läge att lägga ner hela alltet snart, antar jag. Jag tycker att det mesta går rundgång i den svenska ”LCHF-världen” numera, tyvärr. Ja utvecklingen den går ju framåt förstås men såväl mina egna funderingar, som andras kommentarer börjar smaka allt mera BTDT. Jag har bluddrat och pladdrat och broderat på för många bloggar för länge, känns det som just nu. Skriver iofs snabbt men ändå, i längden blir det väl för uppenbart, att jag skriver för några få välvilliga (sympatiska ;-D)) läsare och sedan går en hel massa till kråkorna, tyvärr känns det så även i jobbet just nu…

  Lovar att varsko dig, ifall jag får lite tankeflykt i bloggform igen en dag. Man bör ju se till att föra ut sitt bloggnamn mera (som du) om man ska bli läst och jag har inte orkat.

  Allt gott och en riktigt god jul önskar jag dig!

  mollalena

  2010/12/15 at 12:34

 4. Hej Birgitta, det är för sent att stiga tidigt upp och svara på din kommentar men vi ses ju på annat håll numera, så du kanske ursäktar.

  Allt gott!

  mollalena

  2010/12/15 at 12:35

 5. Lösenordet borttappat till denna blogg som tystnat alldeles. Antar att det blir The End! Orkar inte leta just nu. Kanske aldrig!
  Funderar på att gå vidare till änu ett nytt bloggförsök. Återkommer med adress om det blir aktuellt.

  Fridens!

  yrcarmadagarfi

  2010/12/16 at 01:29


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: