LCHF – liv och läxor

Numera ett arkiv.

LCHF – Dagens läxa: Lite för enkla hurra-rop.

Idag skriver Karin Ahlborg i Aftonbladet om en rapport från WHO, som verkar ge en käftsmäll åt det fettskrämda light-folkets teorier kring vad som framkallar sjukdom (och hälsa).

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/karinahlborg/article5884827.ab

Den stora nyheten är alltså, att naturligt mättat fett varken orsakar cancer eller hjärt-kärlsjukdom. Men jag är inte beredd att börja jubla över att vi, som vetat detta länge nu, med WHO:s hjälp också kan slå Livsmedelsverkets ovetenskaplighet ordentligt på käften: Det kan vi, det har vi kunnat länge. Men SLV lyder inte under några normala lagar och något normalt förnuft. SLV representerar makten och prestigen (och förstås livsmedelsindustrin) och den arrogansen som idag råder i politiken, den bryr sig noll om vetenskap och beprövad erfarenhet. Vetenskaplifiering möjligtvis, men inte verklighet och uppenbart logiska rön kring kost och hälsa. ”Evidenbaserad” börjar kännas som ett tämligen skakigt ord på väldigt många fronter inom hälso- och sjukvården.

Skitmaten och hittepåfetterna (och den gängse upphottade, hittepåsundheten när det gäller mat) är så mycket mera lönsamma för politikerna att ha som underlag för beslut.

Nu ska jag till att börja med – snarast – försöka läsa in hela rapporten och det borde nog alla namnkunniga och offentliga företrädare för LCHF och naturlig mat också göra.

Dagens läxa: Det blir i längden löjligt när kvällspressens krönikörer får spela paradrollen som auktoriteter eller idioter, helt utgående ifrån om de för dagen är ”med oss eller mot oss”.

Annonser

Written by mollalena

2009/10/01 den 03:10

Publicerat i Okategoriserade

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej Mollalena. Lättläst och bra blogg du skapat. Ska bli intressant att följa dina funderingar, jag gillar ditt sätt att skriva.

  Med fler såna här bloggar och personer som för ut budskapet att naturlig mat är hälsosammare än fabriksmaten, kan vi få till en positiv förändring.
  Jag märker att fler och fler börjar intressera sig för vår ursprungliga mat, det pratas mycket om det nu.
  Många börjar ifrågasätta de gamla kostråden och börjar tänka själva.
  Att det inte kan vara vettigt att en diabetiker ska äta mycket frukt och smörgåsar t.ex.
  Det visste ju alla för bara 20-30 år sen, men den kunskapen har myndigheterna effektivt försökt sudda ut, till förmån för en ökad konsumtion av billigt spannmål, som kan mätta massorna.

  Läste Kostråd för diabetiker när jag var på hälsocentralen sist. Det var ett kopierat papper, utdraget ur Apotekets råd. De vill ju förstås tjäna mer pengar på sin insulinförsäljning, så det är inte så konstigt att de rekommenderar ett högt kolhydratintag…

  Lycka till med dina läxor 🙂


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: